Soca. De gok toch gewaagd..

In augustus samen met de meid de auto gepakt voor twee weken in vakantie in Kroatië. Voor we in Kroatië belandde, hebben we eerst een stop gemaakt aan de rivierin Slovenië. Een prachtige rivier waar veel forel en de zeldzame Marmorata zwemt. Een vergunning was duur, maar voor deze vakantie schatte ik mijn kansen op een mooie hengelervaring het hoogst in op deze rivier. Dus besloot ik de gok te wagen..

De avond vooraf een vergunning gehaald op de camping (camp Gabrje) waar we verbleven. 63 euro lichter en een visvergunning rijker kroop ik in mijn tent. De wekker gezet voor half 6. Later die nacht toen ik voor de zoveelste keer wakker werd, de wekker toch naar half 7 verzet om een belabberde nachtrust te compenseren.

Ik was de eerste aan het water in Komna. Stroomafwaarts mocht ik vissen tot aan Volarje. Beide dorpjes geven je het gevoel dat de tijd hier een halve eeuw heeft stilgestaan.

2018-08-21 08.31.28

De dag ervoor zag ik vanaf de brug bij Komna al een paar mooie vissen onder de brug liggen. Het leek erop dat die vis aan het azen was. Vandaag krijg ik zelfs met de interessantste nimfen uit mijn doosje de vis echter niet verleid. Ik probeer het ook nog met een droge beetle imitatie maar de vis kwam al nauwelijks omhoog. Nu dus ook niet…

Intussen ben ik niet meer de enige aan de waterkant. In een half uur tijd verschijnen nog drie vliegvissers. Eentje probeert het aan de overkant van waar ik sta maar hoewel het er hier veelbelovend uit ziet, vangt ook deze meneer weinig.

Dan moeten we er maar aan geloven denk ik. Ik las al eerder wat over jigstreamers waarmee ze in de diepere gedeelten te verleiden waren. In mijn doos zitten een aantal mooie streamers. Welliswaar niet voorzien van loodkoppen, maar om dat op te lossen heb ik gelukkig de zinklijn ook bij. Op het gemakje gooi ik mijn setup om en maak de eerste worp schuin stroomopwaarts. Strip, strip.. Ineens verschijnt een van de donkerbruine schimmen die eerst alleen vanaf de brug zichtbaar waren. Hij draait met de kop uit de stroming en volgt mijn streamer stroomafwaarts. Ik strip twee keer kort om een aanbeet uit te lokken. In plaats daarvan verschijnt er nog een vis! Beide komen nu achter de streamer aan maar die heb ik inmiddels bijna binnen gevist. De eerste vis draait al om. De tweede vliegt erop. Boem! Ik ben degene die de beuk uitdeelt omdat ik de aanbeet niet voel maar goed kan zien. De forel is vlak bij de kant en stribbelt matig tegen. Snel spoel ik de lijn op de reel ‘De eerste binnen’ denk ik. Ik hoef maar naar mijn schepnet te kijken en het beest raast de lijn weer vrolijk van de spoel en zwemt terug de volle stroming in. Het beest slaagt er zelfs in om een gedeelte van de dril stroomafwaarts met me uit te vechten. En dat is dan een vis van circa 45 cm!

2018-08-21 10.10.11

Er volgt een klein feestje want na vele volgers missers en 4 gevangen regenbogen beginnen ze het spelletje door te krijgen. Iets waar ik heel blij mee ben gezien de ontmoedigende berichten.

2018-08-21 09.30.10

Later op de avond sla ik bij het dorpje Kamno nog een ander weggetje in wat naar de richting loopt. Eigenlijk kunnen alleen crossmotoren of die vooroorlogse trekkertjes waarmee het land hier nog wordt bewerkt fatsoenlijk over dit met keien bezaaide landweggetje. Ik kreeg medelijden met m’n Seat Toledo. Maar ja.. vangdrang..

Ik parkeer de auto aan de bosrand en een boswandeling kom ik aan op een recht lopend relatief saai stuk van de rivier. Maar ik kwam hier natuurlijk niet voor niets. Een stuk stroomafwaarts splitst de stroom zich op en gaat in een snelle diepere stroom linksom een grote grindbank. Rechtsom loopt een ondiepe, stroming.

2018-08-21 18.34.55

De diepere stroming links vis ik af op dezelfde manier die eerder ook succes opleverde. Geen teken van leven. Aan het einde van de grindbank waar de stromingen weer samen komen, ligt nog een ondiep poeltje waar geen stroming staat. Hier zie ik een tweetal forellen rond cruisen en af en toe wat van het water pakken. Heerlijk hoe opportunistisch die vissen zijn. Overal gaan ze het halen, als het maar te vreten valt. Toch even snel omschakelen naar een droge vlieg maar dat wordt niet beloond.  Ze eten wel maar laten mijn vlieg weer links liggen. Verder stroomafwaarts probeer ik de droge vlieg drag-free te laten drijven op een lekker diepe, rustige stroming langs de rotsachtige kant. Maar inmiddels begint het wel te schemeren en ik rijd niet graag in het donker terug over dat weggetje.

2018-08-21 19.25.51

Licht geïrriteerd zet ik dan toch de spoel met de zinklijn er weer op want dit heeft zo ook geen zin. ‘Dan trek ik die streamer hier nog wel  een paar keer door het diepe heen.’ Na een paar worpen zie ik toch weer schimmen van steen naar steen zwemmen in de stroming in de buurt van mijn streamer. Volgers zou ik het niet noemen maar het lijkt toch wel interesse te zijn. Hoewel.. misschien moet ik het toch volgers noemen. Want even later gebeurt hetzelfde maar dan krijg ik zonder dat ik iets van zie ook meteen een ruk aan mijn lijn. Ho is! Snel probeer ik de vis bij de stenen vandaan te trekken. Dat lukt en ik zie even dat het hier gaat om een donkere vis van mooi formaat. Dan pas lijkt de vis te snappen wat er gebeurt. De lijn wordt door mijn vingers getrokken als de vis weer de stroming inschiet. Ik vergeet mijn lijnhand bij m’n hengel vandaan te houden. Daardoor schiet de lijn om het hendeltje van de reel. Pats! Doorgebroken op de knoop aan het begin van mijn leader.

2018-08-21 19.51.40

 

Verbluft realiseer ik me dat dat wel eens een Marmorata had kunnen zijn. We zullen het nooit weten. Maar een beetje mysterie is part of the game. Perhaps we’ll meet some other time, mister Marmorata.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s